Intro Uitleg Examen
Deze site is speciaal voor waterscouts van Scouting Nederland. Op deze site vind je theorie-examens om te oefenen voor je CWO Kielboot I, II of III examen.

De vragen in de examens komen uit de zogenaamde examen-database van Scouting Nederland. Dit betekent dat de vragen die je oefent van hetzelfde soort zijn als op een echt theorie-examen. Ook is het mogelijk dat er zo af en toe een vraag uit de oefenexamens op het echte examen komt!

Soort examen
Alle vragen van de examens zijn meerkeuzevragen ('multiple choice' op z'n Engels). Je kunt bij elke vraag kiezen uit vier mogelijke antwoorden: a, b, c of d. Er is maar één antwoord goed, als je denkt dat er meer antwoorden goed zouden zijn dan moet je het beste antwoord kiezen.

Aantal vragen (goed)
Je bent voor een examen geslaagd als je 70% of meer vragen goed hebt.

Uitleg
Kapitein Kapitein Nadat je het antwoord hebt gegeven, komt er voor het juiste antwoord een groen vinkje, en als je het fout had ook voor het foute antwoord een rood kruisje. Onder de vraag komt een uitleg waarom een antwoord goed is, en als je het fout had ook waarom dat antwoord fout is. Ook geeft de kapitein aan of je antwoord goed of fout was.

Aan het einde van een examen krijg je te zien hoeveel vragen die je goed had. Na deze uitslag kan je nog een keer alle vragen gaan doen die je fout had. Je mag zelf net zo lang doorgaan totdat je alle vragen goed hebt (in tegenstelling tot een echt examen natuurlijk)!

Afbeeldingen
In de examens zit bij sommige vragen een plaatje. Hieronder staat aangegeven wat elk symbool op een plaatje betekent.

Klein zeilschipKlein zeilschip WindWind Wit lichtWit licht
Klein motorschipKlein motorschip StroomStroom Geel lichtGeel licht
RoeibootRoeiboot KoersKoers Blauw lichtBlauw licht
ZeilplankZeilplank Lang geluidsseinLang geluidssein Groen lichtGroen licht
Groot motorschipGroot motorschip kort geluidsseinKort geluidssein Rood lichtRood licht

Categorieën
Informatie over de verschillende categorieën van vragen wordt later nog toegevoegd.
Gebruik oefenexamens
De oefenexamens zijn te gebruiken met een standaard internet browser (bijvoorbeeld Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox of Google Chrome). Wel dient JavaScript geactiveerd te zijn, voor de pagina's met examens is daar niets gevaarlijks aan. Als JavaScript niet geactiveerd is in je internet browser dat krijg je de de melding 'Als je deze tekst ziet, dan werkt JavaScript in je internetbrowser niet.' te zien. Dit is niet gevaarlijk en er is niets aan de hand, het geeft alleen aan dat je JavaScript moet toestaan om de examens te kunnen doen.

De examens moeten ook werken op tablets en telefoons, in de praktijk blijkt echter dat de opmaak van de pagina's soms wat vreemd kan zijn.

Disclamer en contact
De examens mogen vrij worden gebruikt voor niet-commerciële doeleinden. Hergebruik van (delen van) de examens is slechts toegestaan na toestemming van de werkgroep CWO-examenvragen van Scouting Nederland.

De examens zijn met grote zorg samengesteld. De makers kunnen echter op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor schade die, in welke vorm dan ook, het gevolg is van het gebruik van de examens.

Reacties, opmerkingen, opbouwende kritiek of andere vragen kan je sturen naar de werkgroep CWO-examenvragen van Scouting Nederland, via cwo-examens (apestaartje) scoutnet.nl.

© 2014-2016 Werkgroep CWO-Examenvragen Scouting Nederland