Zeeverkenners Zeeverkenners Zeeverkenners

Welkom

Welkom

De zeeverkenners, ook wel waterscouts genoemd, doen het grootste deel van hun activiteiten op het water. Zeilen en roeien zijn daarbij de belangrijkste programmaonderdelen in de zomer.
In de winter moeten de boten worden onderhouden, maar daarnaast wordt ook veel aandacht besteed aan de theoretische kennis van de leden. Op deze manier kunnen de kinderen de in de winter geleerde theorie in de zomer in praktijk brengen.

Dit lijkt misschien een beetje eentonig, maar zowel in de winter als in de zomer wordt er ook vaak in spelvorm gewerkt. Je kunt daarbij denken aan zoals bijvoorbeeld postenspelen, ouderwets 'Hollandse Leeuwen' of smokkelspelen. Op deze manier leren de zeeverkenners het zeilen, roeien en wrikken spelenderwijs.
Natuurlijk worden er bij ons ook af en toe typische landactiviteiten gedaan, zoals hiken (tochten lopen) en pionieren. Echter de nadruk ligt toch op het water.
Mogelijkheden genoeg dus!

Opbouw van de speltak

Binnen de speltak zijn de zeeverkenners verdeeld in bakken. In groepjes van meestal 5 a 6 kinderen zitten ze in een bak. Deze bak vormt de bemanning van een vlet (de boot), waarbij de boots de leiding heeft over de vlet en de kwartier deze daarbij helpt.
Door het verdelen van een speltak in bakken, leren de zeeverkenners samen te werken en verantwoordelijkheid dragen. Immers ook op momenten dat er onenigheid is binnen de bak, zal de boots moeten zorgen dat de boot blijft varen.
Juist omdat er bij de boots en kwartier best wel veel verantwoording ligt, zijn de leeftijdsgrenzen van de speltak naar boven aangepast.

Voor de jongste leden van deze speltak hebben wij een aparte bak in het leven geroepen, namelijk de "Junioren", deze bak krijgt meer begeleiding dan de andere bakken en de kinderen worden in 1 jaar klaargestoomd om mee te draaien met de overige zeeverkenners-bakken.