Meest gestelde vragen

Per email komen veel vragen en opmerkingen binnen. Omdat deze soms al vaker beantwoord zijn, zullen hier de antwoorden op een aantal terugkerende vragen beantwoord worden.

Kan ik de hele site in één keer downloaden ?
Nee.

Mag ik de inhoud van de site gebruiken voor mijn eigen homepage ?
Ja en nee. Het doel van deze site is te helpen bij het bedenken van leuke opkomsten, en niet om zo veel mogelijk bezoekers te trekken. Zo lang je niet letterlijk gaat overnemen vind ik alles best. Met andere woorden: toen ik ooit een site tegenkwam die zich SMaSJ! noemde, mijn naam bevatte, maar die ik daar helemaal niet had neergezet heb ik wel gevraagd die te verwijderen. Maar als ik een andere spelensite tegenkom die dezelfde spelfout bevat als een van de hier vermelde spelen kan ik er toch weinig tegen doen. (en nee:wanneer ik de spelfout bij mijzelf verwijder krijg je geen mailtje of je dat ook wilt doen:))

Leuk detail: een collega spellensitemaker heeft op zijn pagina de volgende tekst opgenomen:


Quote op andere spellensite:
... Je mag hiervan slechts één enkel printje maken, die binnen je clubhuis moet blijven. Dus niet weggeven, niet in een clubblad of ander drukwerk publiceren, niet op het Web zetten, niet op CD-rom, diskette, enz. enz.

Dit is natuurlijk het betere werk. Ik heb helaas geen jurist in dienst, en hij duidelijk wel. Maak één kopie teveel en u heeft een rechtzaak !

Waarom spellen met drugs ?
Een van de meest gestelde vragen. Hier moet elke vereniging en/of jeugdtak zelf zijn waarden en normen bepalen, ik kan hier slechts mijn eigen visie geven. Veel spelen draaien om een tegenstelling. De smokkelaars tegen de douane, de politie tegen de dieven, maar ook 'ons' team tegen de andere groep. Drugsspelen bevatten de tegenstelling dealers tegen douane of politie. Het thema heeft een hoog realiteitsgehalte, en is vaak aktueel. Ik geloof niet dat er mensen ooit aan de drugs zullen raken door zo'n spel. Daar heb je slechte vrienden voor nodig.

Waarom zo weinig fantasie ?
Deze vraag werd me gesteld door mensen die grote fans waren van enkele sites uit de pagina met links. Er zijn sites met drie pagina's uitleg bij één spel, mooie foto's en plattegronden erbij.. SMaSJ! werkt anders. De spellen staan themaloos vermeld op een enkele uitzondering na, om te voorkomen dat het zelfde spel in zes verschillende thema's vermeld zou moeten worden.

Wat overigens niet betekend dat ik ze zelf zonder thema zou willen spelen. Met een paar minuutjes fantaseren zet je er zo weer een thema in, wat zeker voor de jongere deelnemers het spel spannender maakt.