SPS - Home

Het Scouting Vossenjacht regiospel


Een regiospel is altijd weer een goed moment om scouting te presenteren aan het winkelend publiek en de buitenwereld. Het is ook het moment in het jaar waarbij iedereen elkaar weer tegenkomt. De activiteit gaat over speuren, opletten en vossen vinden, met het nodige vermaak tussendoor. Vossenjacht staat voor het speuren naar vossen, verklede personen, die een beroep of een activiteit uitbeelden. Het leukst is het om deze activiteit in- en rondom een winkelstraat of winkelcentrum te doen. Er is weinig voor nodig om de activiteit in goede banen te leiden: Daardoor is de activiteit een goed moment om jonge leiding die nog niets met de regio heeft uit te nodigen om eens te proberen mee te doen met de regio. Ook is het een goed moment om scouting, inclusief de uniformen aan de buitenwereld te laten zien.

Vossenjacht Scouting Regiospel


Globale opzet:

Iedere groep krijgt van te voren een uitnodiging thuis om mee te doen aan de vossenjacht. Vaak is er daarin sprake van een probleem, waardoor alle personenen elk hun eigen weg zijn gegaan. Welk groepje vindt ze binnen de gestelde tijd allemaal terug?
Het PR moment van het regiospel kun je als volgt vormgeven: Iedere groep die zich meldt gaat bij elkaar op de knie zitten in een lange rij. Om te voorkomen dat de rij omvalt zit de leiding ertussen. Als iedereen bij elkaar op de knie zit, steekt de groep de armen uit, alsof men een vliegtuig is en maakt de fotograaf van de regio een foto. Met de 1 uur foto-service wort deze groepsfoto verwerkt tot een aandenken van de speldag. Voordat de vossenjacht van start gaat zou je in een lange winkelstraat in het centrum nog een record poging bij elkaar op de knie zitten met alle groepen bij elkaar kunnen doen, waarbij de pers uitgenodigd is.
Hierna gaan alle groepjes hun eigen weg binnen een aangegeven gebied. Ze hebben een lijstje bij zich met welke vossen er te vinden zouden moeten zijn. Een aantal vossen hebben ook een kleine doe activiteit. Zo wissel je het zoeken naar vossen af met doe-activiteiten.
Halverwege kunnen ze zich melden bij de stand van de regio voor een limonadepauze met een koekje erbij.
Aan het einde van het spel komen alle leden bij elkaar op een centrale plaats en wordt het mysterie of het probleem opgelost.

Verloop van het spel:

Bij aankomst kan een presentatie gegeven worden aan de pers. Hierbij gaat iedereen op elkaars knie zitten, record poging op een zichtbare locatie in een winkelcentrum.

De opening

....

De spelrondes

....

De sluiting

....


De Vossen en doe-activiteiten:

De Vossen hebben allemaal een kleine doe activiteit bij zich. Zo wisseln je speuren naar vossen af met andere doe activiteiten. Hieronder vind je een aantal suggesties waaraan je moet denken:

  • De beveiligingsman: de beveiligingsman, is druk in de weer met rondkijken en opletten. Hij/zij blijkt een boek bij zich te hebben met foto's van verdachte personen. (Verklede leiders en leidsters). De groepjes mogen elk even kijken naar de foto's, goed opletten, daarna moeten ze vragen beantwoorden over deze personen. Wie is de beste assistent beveiliger?
  • De automonteur: de automonteur is druk aan het sleutelen aan een geparkeerde auto. Hij/zij heeft onder een kleedje verschillende voorwerpen (zoals steeksleutels, e.d.) liggen die te maken hebben met zijn beroep. Om beurten mogen de jeugdleden voelen wat eronder ligt. Wie heeft de meeste goed?
  • De bakker: de bakker is vanochtend al vroeg begonnen met het bakken van brood en zit moe in de etalage te slapen. Wie weet welk ingrediënt niet in het lijstje met ingredi&eunten voor een aantal recepten thuishoort en mag zich assistent bakker noemen?
  • De stewardess: de stewardess loopt rond met een koffer vol met spulletjes en heeft haast, ze moet het vliegtuig nog halen. Welke voorwerpen in de koffer zijn van haar, en wat (b.v. een zonnebril) hoort bijvoorbeeld de piloot? 
[Vorige / Arrière / Zurück / Previous] [International Version]
[ NL Nederlandse version] [ FR Version Française] [ DE Deutsche Version] [ GB English Version]
[Home] [Email] [Sitemap]

HTML-Version: © 1997-2016, Scouting Programma Site