SPS - Home

Weekend op interessegebied voor Scouts


Een goed opgebouwd activiteiten badges systeem voor scouts, bestaat uit basisvaardigheden en badges voor de specialist. Van een goed leidingteam mag verwacht worden dat ze zelf de alle technieken voor de basisvaardigheden bezit en kan overdragen. Als het goed is biedt het systeem van expert badges veel meer variatie aan interessegebieden dan dat wat redelijkerwijs aanwezig is in een goed leidingteam. Om dit dilemma op te lossen zou je een speciaal weekend voor scouts kunnen organiseren waarbij de expert badges aan de orde komen.

Weekend op interessegebied voor Scouts


De opzet

Op verschillende locaties in het land, worden weekendkampen georganiseerd, rondom het thema van één expert badge. Verspreid over het kamp komen alle aspecten van de expert badge aan de orde. Daarnaast is er tijd om andere scouts te leren kennen en tijd voor gezelligheid rondom het kampvuur. Aan het eind van het kamp heb je als deelnemer voldaan aan de eisen van de expert badge en ga je met deze badge naar huis terug. In Nederland is dit het geval tijdens de HIT (Hikes Intresse en Trapperskampen).
 

Op het programma

Op het programma staan verschillende activiteiten:

  • Hikes: Voor wie van hikes houdt. Bij sommige kun je je bijscholen in de basistechnieken. Sommige zijn echt voor gevorderden die er erg van houden.
  • Interesse kampen: Weekenden rond een bepaald thema, vaak een expert badge uit het aanbod van badges.
  • Trappers kampen: Survival activiteiten, zo primitief mogelijk, speciaal voor de gene die daarvan houdt.

 

Scouting Waarden

  • Uitbouwen van scouting vaardigheden: De mogelijkheid hebben om je verder te verdiepen in één van de expert badges onder leiding van mensen met verstand van dat specefieke onderwerp. Waar je eigen leiding veel moeite zou moeten doen om je het te kunnen uitleggen, kan deze leenleiding van andere scoutinggroepen je er vanalles over vertellen. Omdat ze het zelf leuk vinden, of er vanuit werk of hobby goed in thuis zijn. Op die manier vul je het aanbod dat de groep al biedt aan en versterk je het aanbod.
  • Over de grenzen van je eigen scoutinggroep heenkijken: Ontmoet scouts van andere groepen uit andere plaatsen in het land en leer henzelf en hun manier van scouting beter kennen.
  • Leven in de brouwerij op de scouting kampeerterreinen: tijdens het weekend, of lange weekend van het activiteitenbadges kamp, wordt een scouting kampeerterrein intensief gebruikt: net waar het voor bedoeld is. Bijkomend voordeel is dat leden als het goed is met prettige herinneringen aan het weekend naar huis vertrekken en 'iets' met het terrein hebben. Alleen als leden iets met het terrein hebben en het af en toe ook voortleeft in de gedachten, leeft een terrein en wordt het behouden als kampeer en opleidingcentrum voor volgende generaties.
  • Een public relations moment: Met heel veel verschillende activiteiten bij elkaar en experts, die het leuk vinden om dat soort kennis over te dragen en een scouting terrein dat zoemt van de activiteit heb je een juiste mix om mensen rond te leiden en te laten zien wat Scouting is.

 

Uitdagingen

  • Het vinden van mensen met vakkennis, bijvoorbeeld een radio amateur of een survival expert, die graag een extra weekend per jaar organiseren.
  • Het vinden van de juiste balans: het weekend is het leukst als kennis rondom het thema van de expert badge, afgewisseld wordt met activiteiten die leden al gewend zijn van scouting, zoals een kampvuur. Je zult merken, het is herkenbaar, maar altijd anders als in je eigen scoutinggroep en kan op die manier een verrijking zijn wanneer je als lid terug bent bij je eigen groep en bijvoorbeeld nog een leuke toegift bij een kampvuur weet.
  • De promotie en het draagvlak binnen de groepen van deze activiteit.

 

Op het internet

De Nederlandse scouts houden elk jaar met pasen een weekend. Wie de website wil bezoeken klikt op de onderstaande link:


 

 
[Vorige / Arrière / Zurück / Previous] [International Version]
[ NL Nederlandse version] [ FR Version Française] [ DE Deutsche Version] [ GB English Version]
[Home] [Email] [Sitemap]

HTML-Version: © 1997-2016, Scouting Programma Site