Detectives speuren naar sporen


 • Bron: WEK Districtsspelmap, 'Speuren naar Sporen', Scouting Nederland 1998
 • Gemaakt op: 22 februari 1999, laatste wijziging: 22 juni 2016

Themaverhaal

Drie dagen lang is het al een drukte van belang in het kantoor van het detectivebureau "Lange Neus & Co.". Er rinkelen constant telefoons, er piepen faxen, die meters papier uitspuwen, emails die binnenkomen en emails die worden verzonden, er wordt gesurft over internet. Mensen die hevig zwetend en met hun armen heftig zwaaiend zitten te vergaderen. Mensen die lopen te ijsberen, mensen die al uren voor zich uit zitten te staren. Kortom: paniek alom!

Wat is er allemaal aan de hand??

Meneer Snorremans, de baas van "Lange Neus &Co.", heeft een opdracht gekregen van de "Bond van Professoren", de BOPRO genaamd. Er zijn belangrijke professoren spoorloos verdwenen. De BOPRO denkt dat ze zijn ontvoerd door de "Bende van de Zwarte Hand". De professoren waren namelijk de laatste hand aan het leggen aan een serie uitvindingen die een bijdrage zouden leveren aan het verbeteren van de wereld. Zo had bijvoorbeeld professor Allegoeds bijna een medicijn klaar waarmee slechterikken konden genezen van hun slechtheid. Professor Zing Zang was bezig een zaad te ontwikkelen waarmee je de hele dag vrolijk ging neuriën. De Bende van de Zwarte Hand is beslist niet gelukkig met die uitvindingen. Zij vinden niets leukers dan iedereen te plagen en verschrikkelijk chagrijnig te kijken. Hoe chagrijniger, hoe beter! En bij de eerste vrolijke klanken van een lied stoppen ze watjes in hun oren om vooral maar niet te horen!

Baas Snorremans heeft intussen een heel plan bedacht en uitgewerkt. Hij heeft al zijn detectives naar geheime plekken gestuurd waar zij gegevens voor hem verzamelen. Sommige gegevens zijn al bekend.

Zo is er bijvoorbeeld een stukje van een jas van een professor gevonden en een plukje van een professorenbaard. Detective 4711 heeft via zijn portofoon medegedeeld dat hij een afdruk van een schoen heeft ontdekt die, gezien het merkteken, van een van de professoren kan zijn...
Maar hoe krijgt hij die gegevens op zijn bureau???

Na een dag denken kreeg Snorremans een uitstekend idee! Hij liet een brief schrijven naar Scouting Nederland! In die brief vraagt hij of alle Welpen, Esta's en Kabouters hem kunnen helpen om de gegevens bij zijn detectives op die geheime plekken op te halen! Wie kunnen er beter speuren langs sporen dan zij? Ja, natuurlijk, zijn eigen detectives, maar die waren al ingezet! Nee, die Welpen, Esta's en Kabouters zijn vast ook hele goede speurneuzen!

En zo komt het dat het al drie dagen een drukte van belang is in het kantoor van het detectivebureau 'Lange neus en Co.'! Er komen stapels aanmeldingen binnen van Welpen, Esta's en Kabouters. Iedereen wil natuurlijk meedoen!

Want nergens op de héééle wereld vind je zulke slimme speurneuzen als bij Scouting, zeker weten!!!
 
 

Verwerking van thema in de activiteiten

Het is de bedoeling dat de kinderen op zoek gaan naar de verdwenen professoren!
Zoals al beschreven, deze professoren zijn iets aan het ontwikkelen waar de wereld een beetje beter van zou kunnen worden.

Als schrijvers hebben we aan verschillende dingen zitten denken, maar het kunnen net zo goed andere zaken zijn! Onze ideeën waren:

 • een drankje om slechterikken van hun slechtheid af te helpen;
 • korrels waarvan je gaat neuriën;
 • schoenen waarop je gaat dansen;
 • een bijzondere bril, waarmee je altijd de zon ziet schijnen;
 • een lekker luchtje waar je vrolijk van wordt;
Elke professor heeft iets wat opvalt.
Suggesties:
 • een plukje baard of snor: soms ontbreekt er iets aan de baard of de snor;
 • een stukje jas: maar past dat stukje ook?
 • een afwijkende knoop;
 • een bril: bij de ene bril is een glas weg, bij een andere is een stukje van de linkerpoot af, enz.
 • een schoen;
En uiteraard heeft de professor ook de gegevens van zijn uitvinding bij zich.

Meer informatie is te vinden in de orginele spelmap, ook zijn er verschillende kinderboeken die over vermommingen, detectives en spioneren gaan.
 
 

Meer over detectives op deze site


 
[Vorige] [Kampen & kampthema's]
[Home] [Email] [Sitemap]

HTML-Versie: © 1997-2016, Scouting Programma Site
Algemene voorwaarden  Disclaimer