Het Wilde Westen


 • Bron: Kringvakantie Kabouters OPV-Schoonoordgroep Oosterbeek, 1998
 • Gemaakt op: 22 juli 1998, laatste wijziging: 22 juni 2016

Introductie

In de gevangenis op Moppereiland zitten de vier gevaarlijke Bambo's opgesloten. Eerst vermaken ze zich nog wel in het gevang; ze zijn niet bijzonder slim, maar dan komt de dag dat....
 
 

Het weekendkamp

Tijdens een weekendkamp hebben we een mini-play-backshow gehouden. Alle ouders waren uitgenodigd om kwart voor acht te komen kijken. Om vijf voor acht beginnen we met de reclame verzorgd door de kinderen. Daarna is er een journaal uitzending. Het belangrijkste nieuws in die uitzending is, ja hoor: "Zoals u zo juist in het acht uur journaal hebt kunnen zien, zijn de gevaarlijke Bambo's uit de gevangenis op Moppereiland ontsnapt... (zie foto)." Snel schakelen we over naar de verslaggever ter plaatse. Deze vertelt aan de hand van de rest van de dia-serie met de gekste dia's hoe de Bambo's ontsnapt zijn: Van idee nummer één: "ontsnappen", naar het oude laken over het hek. Daarna de overtocht naar Bambilië (gezwommen) (deze dia als laatste maken), vervolgens een aantal liftpogingen op een leeg fietspad, nog zo'n echt Bambo-idee: een overval op de geldautomaat, een dia van een hoop geld, daarna de Bambo's op weg naar het Station. De kaartjes automaat, het liftend wachten op de trein, en dan de trein die wegrijdt. De verslaggever vertelt verder nog dat de Bambo's vermoedelijk gevlucht zijn naar Dead-end-City. Daarna was het tijd voor het weer en de mini-play-backshow. (De sfeer zat er na het journaal vooral bij een aantal vaders op de achterste rij goed in...... de geluidsinstallatie had veel moeite om ze die avond te overstemmen.) Om de andere speltakken op de hoogte te brengen, hang je door het gebouw nog een paar "gezocht"-posters.
 
 

De Uitnodiging

In de weken daarna krijgen de kabouters een brief van de Sherrif van Dead-end-City, Huckelberry Sam in de bus. Hij vraagt om hulp en de kabouters zijn geschikt omdat .... enz.

Het kamp

Tijdens het kun komen we de Bambo's meerdere malen tegen. De eerste keer proberen ze ons te overvallen: "Je geld of je leven...." "Neehee, je èten of je leven ..." (De Bambo die altijd honger heeft) Als ze erachter komen dat de kabouters en de leiding ook gewapend zijn, slaan ze op de vlucht. De tweede keer lijkt overnachten in ons clubhuis ze wel wat, de matjes hebben ze tijdens onze afwezigheid al geprobeerd. Bovendien hebben ze een knuffel (denk eraan: van de LEIDING!!!) als gevangene genomen. We hebben geen keus, maar de Bambo's bieden aan te vertrekken, als we een aantal opdrachten goed uitvoeren. Na de laatste opdracht blijken de Bambo's vertrokken te zijn, om de posttrein te overvallen. Snel sluiten we de deur af en gaan slapen. Op de laatste dag vinden we een kist met gevonden spullen. Daarvandaan leidt een spoor ons naar de hongerige Bambo, die onder een boom in het park ligt te slapen. Nadat we hem gevangen hebben, leidt het spoor verder naar het eindpunt. Er ligt een briefje bij: "Hallo, broer, wij zijn de ...-Bank aan het overvallen, wacht hier op ons. Halverwege de tocht op weg naar de Bank, komen we de andere Bambo's tegen, ze zijn aan het ruziën over de verdeling van de Buit. Door ons grote aantal weten we ze allemaal in een keer te vangen. Onderweg naar het gebouw bellen we bij een tankstation zogenaamd nog even naar de politie. (in werkelijkheid was het al eerder afgesproken). Bij het gebouw komt de politie de Bambo's met de auto inclusief zwaailicht, sirene en handboeien ophalen. (zie foto's). Nog even uitzwaaien en dan is het feest in Dead-end-City: Maar eerst avondeten, pannekoeken, en daarna een bonte avond rondom het kampvuur.

  
 
 

Activiteiten

 • Levend cowboy ganzenbord
 • Speurtochten
 • Zeskamp, met "schiet in de roos", het gooien van tennisballen met scheerschuim naar foto's van de leiding als hoogtepunt...
 • Crea, jezelf in schiethouding levensgroot overtrekken op een rol krantenpapier en daarna met verf inkleuren.
 • Casinoavond, roulette, met alleen even/oneven en zwart/rood, hoger of lager (eenvoudig black-jack) en een paardenrace. Je zaagt 4 paardjes uit een plank. Zet ze rechtop op een ander plankje, zodat ze niet meer gemakkelijk omvallen. Je maakt er een touwtje en een klosje aan (stukje (oude) bezemsteel). Een aantal kabouters rolt de klosjes op. De rest en zijzelf kunnen inzetten op een bepaald paard. De wedstrijd gaat erom welk paard het eerst over de finish komt = wie het hardst het klosje op kan rollen. De winnaar(s) krijgen hun (inzet x aantal paarden in de race) terug. Om de tien minuten is er een speciale ronde, een wedstrijd tussen de leiding, b.v. touwtrekken of een boterham met pindakaas eten.

 

Totems

 • Goede daad
 • Tafelversiering maken
 • Lasso Werpen
 • Sporen zoeken
 • Stukje voor de kampkrant
 • Liedje zingen
 • Maaltijdzwijgen

 

Leiding Namen

 • Huckleberry Sam
 • Bramie (honger)
 • Brain (slim)
 • Bigbro (lang)
 • ....

 

(Technische aanwijzing: Als je de flitser van je fototoestel uitzet, en een lange belichtingstijd neemt kun je 's avonds (geen omgevingslicht) dia's/foto's maken van de TV of het computerscherm.)

(Aanwijzing nummer twee: Als je de politie vraagt om mee te doen aan je kamp, spreek af op een tijd die hen het beste uitkomt, en ze zijn bijna altijd in voor zo iets. Stuur ze na afloop een bedankje.)


 
[Vorige] [Kampen & kampthema's]
[Home] [Email] [Sitemap]

HTML-Versie: © 1997-2016, Scouting Programma Site
Algemene voorwaarden  Disclaimer