Asterix en Obelix


 • Bron: Diverse
 • Gemaakt op: 9 oktober 2001, laatste wijziging: 22 juni 2016

Obelix

Ooit, lang geleden, leefden deze legendarische helden in Gallië. Hun belefenissen zijn ook vandaag de dag nog een geschikt aanknopingspunt voor een (zomer-)kamp thema, zoals je na het lezen van deze pagina zult begrijpen.
 
 

Uitnodiging

Als uitnodiging voor het kamp krijgen de deelnemers de volgende brief thuisgestuurd:
 
 


 

Gallië, .. - .. - 20... 
 

Ave (esta's/kabouters/welpen), 
Wees gegeroet en hoor deze boodschap aan, 

De Romeinen hebben heel Gallië overwonnen, alleen ons dorp kan nog weerstand bieden. Dit is te danken aan subliem leiderschap, superieure krijgslieden, grootse heldendaden, maar voornamelijk door een toverdrank die ons onoverwinnelijk maakt. Voor de bereiding van deze toverdrank moeten maretakken geplukt worden. Ze moeten met een gouden sikkel afgesneden worden. Nu is echter de gouden sikkel verdwenen. Wij hebben geen idee waar hij is.

Onze beste krijgers, Asterix en Obelix, zijn erop uitgezonden om de sikkel terug te halen. De rest moet helaas achterblijven om ons weerloze dorp te verdedigen. Asterix en Obelix moeten samen in staat zijn om elk probleem op te lossen. Helaas kunnen zij maar op twee verschillende plekken tegelijk kijken. Zolang wij niet weten waar de sikkel zich bevindt, hebben we speurders nodig in plaats van krijgers. Jullie hebben de afgelopen jaren bewezen dat jullie prima speurders zijn.

Aangezien twintig paar ogen meer zien dan twee vraag ik jullie om hulp. Willen jullie een aantal mensen sturen om Asterix en Obelix bij te staan op hun zoektocht. Zo ja, dan treffen wij elkaar in de Romeinse vesting achter de rivieren, Noviomagum. Wij kijken naar jullie komst uit. 
 

Was getekend: 
 

Panoramix, Druïde te Gallië 
 


 

De eerste dag

"Opzoek naar de sikkel"

Meteen na het klaarleggen van de spullen willen we natuurlijk opzoek gaan naar de gouden sikkel. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Allereerst hebben we Asterix en Obelix nog niet gezien. Die komen we even later al zoekend tegen in de buurt van het gebouw. Asterix en Obelix vertellen ons dat het zoeken nog niet echt opschiet. Samen concluderen we dat we eerst aanwijzingen nodig hebben waar de sikkel zich bevindt voordat we verder kunnen zoeken. Het vermoeden reist dat de Romeinen de sikkel hebben, dus daar gaan we het eerst eens proberen.
 

De 6 Romeinen

Verspreid in het bos zitten 6 Romeinen. Ze hebben allemaal een plaat bij zich met daarop een Romeinscijfer en een Romeinswoord. Deze kunnen de kinderen verdienen door een spel te spelen. Ze weten van te voren niet of ze het spel voor een aanwijzing spelen of voor niets, immers de Romein heeft 6 envloppen en in slechts 1 envloppe zit daadwerkelijk een aanwijzing. De Romeinen hebben evenveel envloppen als dat er groepjes zijn. De leiding kan ervoor zorgen dat elk groepje aan het eind van het spel uiteindelijk 1 aanwijzing heeft.

 • Dobbelen

 • De kinderen mogen om de beurt met twee dobbelstenen gooien. Zodra de speler van hun groepje meer dan tien punten hebben gegooid in één worp (de ogen optellen) hebben ze de opdracht gehaald.
 • Zaklopen

 • De kinderen moeten allemaal een parcours afleggen al zaklopend. Als ze dit allemaal, evt. met hulp, hebben gedaan is de opdracht geslaagd.
 • Stok balanceren

 • De kinderen moeten een vooraf afgesproken tijd (bijv. 10 seconden) een stok op hun handpalm balanceren. De andere hand houden ze op hun rug. Als ze het allemaal gedaan hebben is de opdracht gelukt!
 • Lans werpen

 • Ze moeten allemaal één voor één een lans voorbij een bepaald punt gooien. Als dit lukt, is de opdracht gehaald.
 • Proeven

 • De kinderen wijzen gezamenlijk een smaakdeskundige aan uit hun groepje. Deze moet 6 verschillende smaken proberebn te herkennen. Als vijf van de zes smaken herkend worden is de opdracht gehaald. Geschikte smaken zijn: mosterd, pindakaas, kaneel, stroop, vanillevla en jam.
Uiteindelijk na het spelen van alle spellen, verzamelen de kinderen zich op een centraal punt. Hier leggen ze de woorden in de goede volgorde (de kaartjes zijn genummerd met Romeinse cijfers). De woorden vormen een misterieuze romeinse zin. De kinderen moeten nu opzoek gaan naar een Romein die de zin voor hen kan vertalen. Ze vinden deze in het bos. Natuurlijk is hij bereidt (tegen betaling; Romeinen zijn erg corrupt) de zin te vertalen. De zin luidt als volgt: "Maretakken groeien achter de rode boom." De Romein weet (na extra betaling) ook nog te vertellen dat de boom slechts één dag per jaar rood is en dat is toevallig vandaag (hoe bestaat het...?)
 

De rode boom

Tijdens het spel is de boom ze -als het goed is- al opgevallen. De boom is een doodnormale boom met een rode doek eromheen. De kinderen mogen wel naar de boom gaan en de maretakken die erachter groeien bekijken, ze mogen ze allen niets mee doen. De maretakken mogen alleen met de gouden sikkel gesneden worden. Ze moeten de plek dus goed onthouden. De boom is maar één dag rood en op de dag dat ze de sikkel vinden is de boom misschien niet meer rood. Na het ontdekken van de groeiplaats van de verse maretakken is het spel afgelopen.
 

De zilveren sikkel

Het tweede gedeelte van de dag wordt in het winkelcentrum of bij het zwembad doorgebracht. Om terug te komen naar het gebouw krijgen de kinderen een kaart. Deze kaart heeft de leiding van een passerende Romein gekregen. Op de kaart staat een sikkel met een pijl erbij. Daar wordt verder niets van gezegd door de leiding. De (zilveren) sikkel ligt practisch bij de blokhut. De kinderen zullen aannemen dat dit de gouden sikkel is. Dit is echter niet het geval. Bij terugkomst vertelt Asterix dat het niet de goede sikkel is. Morgen is er weer een dag en ze moeten goed rusten!
 

De tweede dag

"achtkamp"

Omdat er nog steeds geen aanwijzingen over de sikkel gevonden zijn, weten we niet waar we de sikkel moeten zoeken. Dat komt goed uit, want nu kan de traditionele achtkamp gewoon doorgaan. De achtkamp bestaat zoals de naam al zegt uit acht spelen. Alle kinderen krijgen een scorekaart. De spelen zijn de volgende:

 • Viswerpen

 • Er wordt een veld uitgezet met 7 vakken. De deelnemers moeten zoveel mogelijk punten halen door in het vak met de grootste hoeveelheid punten zoveel mogelijk vissen te gooien.
 • Boomstam dragen

 • De kinderen moeten binnen een bepaalde tijd zo veel mogelijk boomstammen van het ene naar het andere punt dragen.
 • Pijl gooien

 • De kinderen mogen drie dartpijltjes gooien op een dartbord. Dit doen ze twee keer, de punten van beide worpen worden bij elkaar opgeteld.
 • Water vangen

 • Ze moeten water van de ene kant naar de andere kant verplaatsen. Dit doen ze door middel van een klein emmertje waarin gaatjes zitten. Haast is dus geboden!
 • Ballon schieten

 • Op een plank zit in het midden een ballon bevestigd. Aan de plank zit een touw vast van ongeveer 3 meter. Aan dat touw zit een spijker bevestigd. Het is de bedoeling dat ze met die spijker de ballon stuk gooien.
 • Vis meppen

 • Elkaar meppen met een vis gemaakt van stof.
 • Ballon vangen

 • De kinderen moeten proberen waterballonnen te vangen.
 • Touw Trekken

 • De kinderen moeten in twee teams tegen elkaar touwtrekken.
Waar zijn de Romeinen?

's Middags komt één van de wachtposten terug naar het dorp met belangrijk nieuws. De Romeinen zijn vertrokken uit hun kamp (de speeltuin of baduis - zwembad). Aangezien de Romeinen niet in de richting van het dorp vertrokken zijn, maar de andere kant op, besluiten we om er naartoe te gaan. Onder leiding van de wachtpost gaan ze op weg. Onderweg moeten ze natuurlijk wel goed opletten dat ze niet door de Romeinen gezien worden, maar die lijken als sneeuw voor de zon verdwenen te zijn. Na het omkopen van de romein aan de poort (speeltuin personeel / leiding), mogen we naar binnen. In de speeltuin, moet iedereen goed rondkijken of de Romeinen de sikkel misschien ergens verstopt hebben (dit is niet het geval), maar ook dit mag niet te opvallend gebeuren, omdat anders de omgekochte wachter wel eens argwaan zou kunnen krijgen. Helaas hebben de Romeinen de sikkel meegenomen.

Ook op de terugweg komen we geen Romeinen tegen. Wat zouden ze aan het doen zijn? Iest belangrijks, maar wat?
 

De derde dag

Knutselfix

's Ochtends krijgt het dorp bezoek van Knutselfix, een bekende uit Egypte. Naast dat hij spannende verhalen kan vertellen over de pyramiden is hij zoals zijn naam al zegt handig in het knutselen. Er zijn berichten dat het Romeinse leger een groot feest viert. Een reiziger uit Egypte (Knutselfix) weet de bewoners van het Gallische dorp te vertellen dat ze gisteren een belangrijke gijzelaar gevangen hebben genomen. Zou dat Panoramix kunnen zijn? (Dat is ook zo.)

De Romeinen vieren niet voor niets een groot feest. Normaal is dat alleen als ze een grote overwinning behaald hebben. Zouden ze dan en Panoramix en de Sikkel in hun bezit hebben?

De dorpsbewoners dachten maar één probleem te hebben en wel dat de sikkel zoek is. Nu moeten ze ook nog te strijde gaan tegen de Romeinen, om Panoramix te bevrijden. De dorpsbewoners moeten voorzichtig te werk gaan. De toverdrank die hen normaal veel kracht geeft, is over datum. Panoramix heeft al dagen lang geen verse toverdrank meer kunnen maken.

Alleen Obelix is nog sterk als een beer maar die kan het alleen niet winnen van een compleet Romeins legioen. De kinderen zullen strategische plannen moeten maken. Maar allereerst zullen ze meer wapens moeten hebben. Het komt goed van pas dat Knutselfix aanwezig is. De dropsbewoners gaan samen met hem aan de slag om nieuwe schilden en zwaarden te maken.
 

Kaartje naar huis

Tussen de middag schrijven alle Galliërs een kaartje naar huis. Met daarop wat ze allemaal beleeft hebben tijdens het kamp. Hiervoor kun je een op dik papier gekopieerde tekening nemen, die de kinderne zelf in kunnen kleuren.
 

In de stad?

Via een Galliër die naar de grote stad geweest is, bereikt het volgende bericht het dorp. Namelijk dat een Romein in de stad een gouden sikkel te koop aangeboden heeft. Na enig overleg vertrekt de groep naar de stad om daar uit te kijken naar de gouden sikkel en een spoor van Panoramix. Helaas vinden we de gouden sikkel niet en vinden we ook geen aanwijzing over Panoramix. Dit is tevens een mooie gelegenheid om alle zakgeld uit te geven, of een groot spel in het winkelcentrum te doen.
 

De vierde dag

Panoramix

's Ochtends is de gouden sikkel van Panoramix is nog steeds niet gevonden. De kinderen hebben dat op de eerste avond wel geprobeerd, maar zonder succes. Nu is ook panoramix verdwenen. Een waarzegger komt langs. Hij is in staat om aan de bewegingen van de vogels in de lucht de toekomst te voorspellen. Na het zien van enige vogels weet hij het zeker. De tekenen voor vandaag zijn gunstig.
 

De verkenning

Twee groepjes kinderen gaan op aanwijzingen van het dropshoofd het bos verkennen. Leiding loopt mee. Zij moeten wel heel moedig zijn. Ze lopen veel gevaar met al die romeinen zo dicht bij het dorp.

Ze ontmoeten een dronken Romein. Hij is al flink in de olie. Voor drank wil hij wel geheimen aan de kinderen vertellen. Verder ontmoeten ze een wapensmid / zwaardenslijper die hun tegen gouden drachmen wel krachtige wapens kan geven. Ook ontmoeten ze een oude druïde. Deze is rijk en heeft magische krachten. Voor goed opgeloste raadsels wil hij het gezelschap geld geven.

De twee groepen melden dit aan de de kinderen in het dorp. Tijdens het wachten hebben zij door middel van een spel geprobeerd de toverdrank die er nog staat nieuwe kracht te geven.

Iedereen neemt een slok van de toverdrank, en pakt zijn schil en zwaard en andere dingen die eerder gemaakt zijn. Er volgt nog een toespraak van het dorpshoofd en een krijgsdans en dan trekken de dorpsbewoners ten strijde.
 

De bevrijding van Panoramix en het veroveren van de gouden sikkel

Terwijl de groep naar het bos loopt, komen ze op enige afstand al Romeinse Patrouilles tegen. In groepjes begeleid door 1 leiding gaan de kinderen het bos in.
 

 • Post met de Dronken Romein

 • Door drank te geven aan de dronken Romein krijgen de kinderen aanwijzingen waar het legerkamp van de Romeinen zich bevindt. Wijn kunnen ze bij Herbergeriux krijgen, deze staat op een centrale plaats in het spelveld. De wijn wordt vervoerd in bloempotten, de kinderen moeten dus het gat dichthouden om te voorkomen dat de wijn eruit loopt.
  Voor de drank krijgen de groepjes stukjes kaart. Hij geeft deze nadat hij de wijn getest heeft. Soms wil hij meer wijn hebben, hij geeft dan geen aanwijzing. Soms valt de wijn op de grond en ontstaat er onenigheid. Kortom "een speelrol". Het stukje kaart met de hoofdaanwijzing geeft de Romein als laatste. Het stukje kaart met de hoofdaanwijzing geeft de Romein als laatste. Als alle stukjes uitgegeven zijn, moeten de groepjes bij elkaar komen om ze in elkaar te leggen en zo te zien waar de legerplaats is. De spelcoördinator seint de Romein in (i.v.m. speeltijd) als hij het beslissende stuk moet geven.
 • Post met de mysterieuze oude druïde

 • Gouden Drachmen voor krachtie wapends kunnen ze krijgen bij een oude druïde. Dit krijgen ze pas als ze een raadsel oplossen. De oude druïde kan zijn magische krachten ook gebruiken door botjes te gooien. Hieruit kan hij aanwijzingen of Panoramix gevangen gehouden wordt door de Romeinen, of de Romeinen de gouden sikkel hebben en waar of hoe groot het Romeinse leger is.
 • Post met de Wapensmid

 • Tegen gouden drachmen kunnen ze bij de wapensmid speciale wapens krijgen. Natuurlijk is het niet eenvoudig te onderhandelen met de wapensmid. Hij wil veel geld. Als de kinderen niet genoeg geld hebben, kan hijook een extra opdracht verzinnen. Hij houdt namelijk van dobbelen. Door te dobbelen kunnen de kinderen extra geld van de smid winnen zodat ze de extra wapens betalen kunnen.
 • Post met de Romeinse Patrouilles

 • Omdat de dronken soldaat een wapensmid zich een beetje schuil houden is het noet gemakkelijk hen te vinden. Tijdens het zoeken moeten ook de dorpsbewoners uitkijken voor de 2 Romeinse patrouilles. Ze zijn heel sterk. Ze nemen iedereen gevangen en pakken de gouden drachmen en wijn van de kinderen af. De soldaten zorgen meer voor onrust en pakken de groepjes niet. Hun rol moet ervoor zorgen dat de kinderen zich onopvallend door het bos verplaatsen.
Het in elkaar leggen van de landkaartpuzzel gebeurt in de blokhut. Op de kaart is te zien waar de gouden sikkel moet liggen.
 

Verovering van de sikkel

Nu men weet waar de sikkel ligt moeten de kinderen afspraken maken hoe deze in het bezit te krijgen. Nog een slok toverdrank en krachtvoedsel (b.v. een lion) en dan op pad.
 

Tot nu toe is alles goed gegaan. Krachtige wapens zijn er. De kinderen weten dat de gouden sikkel in het bezit is van en Panoramix gevangen genomen door de Romeinen.

In de tijd dat de kinderen de kaart in elkaar leggen verkleden de druïde, dronken romein en de wapensmid zich ook als Romein en gaan naar de plaats waar de andere soldaten ook zijn.
 

Ten strijde

In het bos lopen een aantal Romeinse soldaten. Deze bezitten allemaal vier verschillende wapens (kaartjes) te weten:

 • zwaard
 • lans
 • "goede dag"
 • niespoeder
Daarnaast bezitten ze een vijfde wapen: snoep om de kinderen om te kopen. (De Romein speelt vals.) De kinderen trekken in eerste instantie in vier groepjes ten strijde tegen de Romeinen. Elk groepje moet één type wapen van de Romeinen zien te veroveren. Hoe de strijd eruit ziet, bepaald het type wapen dat de kinderen inzetten en het spel ter plekke. De Romeinen lopen ieder apart en soms in tweetallen in het speelveld.
Als de Romein verloren heet krijgt het groepje kinderen dat wapen wat ze verzamelen moeten. De veroverde wapens op de Romeinen worden ingeleverd bij het dorpshoofd Weetnix en Asterix. Deze hebben een centrale plaats in het speelveld.
Ondertussen gaan de kinderen volgens afspraak op zoek naar de sikkel en brengen die ook naar de centrale plaats. Ze kunnen gestoord worden door Romeinen.

Als alle wapens veroverd of de Romeinen erg verzwakt zijn dan geeft Asterix, (of het dorpshoofd) de triomf aan. Bijvoorbeeld door te blazen op een hoorn. De kinderen nemen de Romeinen gevangen en verzamelen ze op de centrale post. Ze zetten de Romeinen onder druk (kietelen, voorzichtig prikken met de lans) om te weten te komen waar Panoramix is. De Romeinen erkennen hun verlies en wijzen de weg naar Panoramix. Als je goed luistert hoor je hem al roepen. Hij is blij de sikkel te zien en gaat direct maretakken snijden.
 

Het slotfeest

Nu de Romeinen verslagen zijn en zowel de sikkel als Panoramix terug zijn, kan de dorpsbewoners voorlopig niets meer overkomen. Het kamp wordt dan ook afgesloten met een Gallisch eet-feest en een kampvuur. De Romeinen worden slaven en moeten meehelpen bij het bedienen tijdens het dorpsfeest.
 

De vijfde dag

Dit is de dag van het vertrek. Na de sluiting van het kamp worden de tassen ingepakt. Een spannend kamp is achter de rug.
 

Groepjesnamen

Ambachten:
 • vishandelaren
 • timmerlieden
 • smeden
 • bakkers
Medestrijders
 • Kelten
 • Galiërs
 • Bataven
 • Kaninefaten
 • Germanen
Heidense Goden:
 • Odin
 • Thor
 • Frigg
 • Loki
 • Baldur


 
[Vorige] [Kampen & kampthema's]
[Home] [Email] [Sitemap]

HTML-Versie: © 1997-2016, Scouting Programma Site
Algemene voorwaarden  Disclaimer