Hotel de Beukelaar


  • Bron: Weekendkamp Kabouters OPV-Schoonoord, voorjaar 2000 (bewerking op het verhaal achter Kakaboerie)
  • Gemaakt op: 17 juli 2002, laatste wijziging: 22 juni 2016

De kinderen zijn voor dit weekendkamp uitgenodigd om te komen logeren in Hotel de Beukelaar. De Beukelaar is de naam van het gebouw van de groep waarbij de kinderen zitten. Voor dit weekend krijgen de kinderen allemaal een uitnodiging van het hotel thuisgestuurd. In de uitnodiging staat vermeld wat het 4 sterren hotel zoal aan de gasten te bieden heeft.
 
 

De ontvangst

Bij aankomst bij het gebouw staan 2 stuks leiding in pak klaar om de koffers van de kinderen aan te nemen en naar binnen te dragen. Binnen hangen allerlei bordjes zoals je ook in een hotel aantreft. WC, telefoon, receptie, eetzaal, keuken, enz. Ook is er een receptie ingericht. Achter de receptie zit een receptioniste, die de gasten inschrijft, de kampbijdrage int en ze de sleutel van hun kamer geeft. Ze wordt daarbij onderbroken door mensen in het hotel die iets willen bestellen en mensen die een reservering voor een overnachting of een etentje in het hotel willen doen. Nadat de kinderen de sleutel van hun kamer (een dropsleutel, waar met een dropveter een kaartje met een kamernummer aan bevestigd is) gehaald hebben, wijst 1 van de portiers hen de weg naar hun kamer.

Als iedereen aangekomen is en zijn eigen kamer gevonden heeft (is op schilderstape op de grond geschreven), is het de hoogste tijd om alle slaapspullen klaar te leggen. De twee portiers en de receptioniste lopen hierbij door het lokaal met een grote schaal met koekjes (zandkoekjesdeeg met chocolade hagelslag erdoorheen). Ze presenteren de koekjes aan de gasten, maar eten er zelf ook behoorlijk van. Doe hierbij alsof het stiekum gebeurt, maar zorg ervoor dat dit de gasten en hun ouders niet ontgaat. ("Personeel hoort toch niet te snoepen van de koekjes!")
 
 

Stippeltjes?

Na het klaarleggen van de spullen gaat de portier die niet van de koekjes gegeten heeft met de kinderen naar buiten om een spel te doen. Tegen de tijd dat dat afgelopen is komen de andere portier en de receptioniste nietsvermoedend naar buiten. Ze blijken helemaal onder de stippeltjes te zitten. (Maak de stippeltjes zo dat ze doen denken aan de stippeltjes in de koekjes.) Hoe zou dat nu toch komen? Zo net zaten ze er nog niet. Al snel heeft 1 van de kinderen de oplossing bedacht: "dat heb je ervan als je te veel koekjes eet!". Maar wie krijgt er nu allemaal stippeltjes van het eten van normale koekjes? Dus halen we de kok erbij en vragen de kok naar het recept. Na even zoeken komt hij naar buiten met een oud boek vol met allerlei recepten. Het recept van de zandkoekjes met hagelslag staat erin. Als we het doorlezen blijken er ook enkele erg ongewone ingrediënten in te zitten: 3 rattestaarten en een snuifje spinnekruid. Dat is erg vreemd, maar al snel biedt het titelblad van het boek uitkomst: "Het Groot Tover Kookboek". Het is dus geen gewoon kookboek, maar een toverkookboek en het waren dus ook toverkoekjes... foutje bedankt!
 
 

De Tovenaar

Om de betovering te verbreken (nog voordat de kinderen ook onder de stipjes zitten) zullen we zo snel mogelijk op zoek moeten naar een Tovenaar die ons verder kan helpen. Gelukkig vinden we een aanwijzing op de bladzijde die volgt op het titelblad. Daar heeft de eigenaar namelijk zijn adres geschreven: Maxim de Tovenaar, Heksenweg 13, de Onbekende Heuvels. Op het plein van het Hotel hebben de kinderen al lang de wegwijzer zien staan. Eén van de armen geeft de richting van de Onbekende Heuvels aan. Op het bospad aan de overkant van de weg vinden de kinderen al snel een straatnaambordje met: "weg naar de onbekende heuvels" erop. Na een aantal afslagen van andere wegen: "de Bosweg", "de Andoornsestraat", komen we de Heksenweg tegen. Overal op de bomen hangen huisnummers. Bij nummer 13 moet het zijn. Er staat een klein hutje, waar een oude tovenaar voor zit. Enigsinds verbaasd over de hoeveelheid bezoekers kijkt de tovenaar op. Hij is erg blij dat we hem het tover kookboek terug komen brengen. Daarna vertellen we hem de rest van het verhaal. Hij luistert aandachtig en vraagt het personeel vervolgens hoeveel van die koekjes ze gehad hebben. De kinderen hebben er allemaal 1 of 2 gehad. Blozend geeft het personeel toe dat ze er misschien wel 3 van gehad hebben. De tovenaar is verbaasd, waarna het personeel zegt dat het er misschien ook wel 5 geweest kunnen zijn, maar echt niet meer. De tovenaar vertelt de kinderen dat ze voor zo'n erg effect er minimaal 10 gehad moeten hebben.
Dan vertelt de tovenaar hoe ze de betovering weer kunnen verbreken. Hij zegt dat de kinderen daarvoor toverammuletten nodig hebben, voor elk element (water, vuur, land en lucht) één. Op een papiertje schrijft hij ook een toverspreuk om de betovering weer te verbreken "Spinnekruid en rattestaarten, rattestaarten en spinnekruid eruit, sim sala bim!"
 
 

Het element vuur

Om het ammulet voor het element vuur te bemachtigen gaan we de volgende activiteit doen. Alle groepjes bouwen een driepoot van 1,5 meter palen. In de driepoot hangt een ballon gevuld met water die met een touwtje vastzit aan een haring. Onder de driepoot stoken de groepjes een vuurtje. Bij het bouwen van het eerste vuurtje kan de leiding wat nuttige aanwijzingen geven. Als alle vuurtjes branden, begint het eigenlijke spel. De groepjes mogen nu proberen om een vuurtje te stoken midden tussen de haring en de driepoot van de andere groepjes. Zodra het touwtje doorgebrand is valt de ballon naar beneden boven op het vuurtje van het andere groepje dat vervolgens dooft. Is je vuurtje gedooft mag je niet meer meedoen met het spel. Het groepje wiens vuurtje het langst blijft branden, heeft gewonnen. Dit groepje mag het ammulet bewaren totdat we het nodig hebben voor het verbreken van de betovering.

Veiligheid is bij deze activiteit erg belangrijk:

  • Zorg dat er altijd een emmer met bluswater bij de driepoten aanwezig is!
  • Let op met loshangende lange haren van de kinderen. Doe die in een staart of een vlecht.
  • Let er ook op wat de kinderen aan hebben. Sommige plastic jassen zijn in een mum van tijd weg als ze vlam vatten.

 

Het element land

Om het element land te bemachtigen kun je iets doen met natuur-beleving. Je zou een kluit bosgrond op een krant uit elkaar kunnen halen om te kijken wat voor een beestjes er allemaal in leven.  Op de rest van deze site vind je (binnenkort) meer ideeën om iets aan natuurbeleving te doen.
 
 

Het element lucht

's Avonds wordt er in de kampvuurkuil een kampvuur in het thema lucht gehouden. "We zaten met een zucht al boven in de lucht, enz." Terwijl we met z'n allen boven in de lucht zitten gebeuren er allemaal spannende dingen. Wat? Dat beelden de groepjes zelf uit in de stukjes die ze voor het kampvuur voorbereid hebben.  De leiding heeft een aparte act die gaat over een luchtkasteel. Daarnaast worden er de nodige liedjes gezongen.

Tijdens het kampvuur krijgen de kinderen van de leiding nog een rondleiding in een luchtkasteel, dat we op onze reis boven in de lucht voorbij zien komen. Er mogen steeds een aantal kinderen naar voren komen die een deel van het luchtkasteel uitbeelden. Allereerst zien we de poort van het luchtkasteel. Deze wordt gevormd door twee kinderen die tegenover elkaar staan met een meter tussenruimte. Hun armen steken ze schuin omhoog, zodat hun handen elkaar raken. In de poort zit een piepende deur met deurklink die gevormd wordt door twee andere kinderen. Als we door de poort zijn, zijn we in de hal van het kasteel. Hier staat een harnas. Naast het harnas hangt een schilderij (lijst maken met twee kinderen). Op het schilderij staat de graaf die erg serieus kijkt (kind achter de lijst). Op het schilderij staat ook een vlinder (handen van een ander kind). Nu is er iets erg bijzonders met het luchtkasteel, het is een beetje betoverd, dus soms beweegt het harnas. Ook wil de graaf wel eens gekke bekken trekken en kan de vlinder fladderen. Na een applausje van de overige bezoekers, gaan we door naar de volgende ruimte, waar een troon staat met een grote vaas ernaast, enzovoort. Zodra de concentralie af begint te nemen, is de rondleiding voorbij en verlaten we het kasteel weer via de poort met de piepende deur.

Aan het einde van het kampvuur hebben we ook het toverammulet voor het element lucht in bezit.
 
 

Het element water

Om het ammulet water te bemachtigen kun je bij mooi weer een water-spel doen waarbij je enigsinds nat wordt. Een andere mogelijkheid is het om met een A-frame of een andere zelf gemaakte brug een sloot over te steken. Desnoods kun je van autobinnenbanden en pionierpalen een vlot bouwen.
 
 

Afsluiting

Als de ouders aanwezig zijn om de kinderen op te halen, gaan we met z'n allen in een grote kring staan. We hangen de 4 ammuletten om de nek van het eerste personeelslid van het hotel. (Beide personeelsleden hebben de ergste stipjes en die op armen en benen er al afgehaald). Terwijl iedereen in de kring de ogen sluit, de toverspreuk uitspreekt, tot tien telt en het dan nog eens doet, veegt het personeelslid snel met een vochtige mouw, of een vochtig doekje uit z'n mouw zijn gezicht schoon. Dit doen we ook met het andere personeelslid. Dit ritueel is eventueel verder uit te breiden door de tovenaar erbij te halen en iets van soep te koken, die als toverdrank kan dienen. Zodat de kinderen (die ook van de koekjes gehad hebben)  niet ook onder de stipjes komen te zitten.

Als de stipjes weg zijn beloven beide personeelsleden om nooit meer van de koekjes te snoepen. Tot slot van het weekendkamp dragen de portiers de koffers en tassen van de kinderen weer naar de auto, terwijl de receptioniste het weer druk heeft aan de telefoon.
 
 

Meer over Hotel de Beukelaar op deze site


 
[Vorige] [Kampen & kampthema's]
[Home] [Email] [Sitemap]

HTML-Versie: © 1997-2016, Scouting Programma Site
Algemene voorwaarden  Disclaimer