Vlaggenroof


  • Spelduur: 30 minuten
  • Leeftijdsgroep(en): DWEK'ers (7-11), Scouts (11-15)
  • Opstelling: Aantal partijen met eigen kraal in stuk bos
  • Aantal spelers: 8 - 16 - 32 - 64
  • Materiaal: Vlaggen, lintjes, fluit
  • Bron: Diverse
  • Gemaakt op: 12 juli 2001, laatste wijziging: 23 juni 2016

De spelers worden verdeeld in twee (of meer) gelijke groepen. Elke speler krijgt een wollen draaidje, een leven, om de arm. De groepen hebben een verschillende kleur draad. De opdracht voor deze groepen luidt: verover de vlag van een andere groep. Iedere groep heeft op zijn speelveld een vrijplaats waar de valg wordt verdedigd. De afmetingen van deze vrijplaats zijn van te voren door de leiding vastgesteld. Ook wordt door de leiding de plaats van de vlag gecontroleerd. Je kunt er levens proberen te veroveren. Zo'n leven is een wollen draad die door alle spelers dwars over de borst gedragen wordt. Als een speler zijn leven kwijt is -de draad kapot getrokken-, moet hij eerst naar de spelleider om een nieuw leven te halen. Vervolgens mag deze speler weer meespelen.

Als het een beetje tegenzit is de vlag binnen een paar minuten gepakt. Een oplossing daarvoor: De vlag bestaat bijvoorbeeld uit 10 linten vastgemaakt aan een stok. Per keer mag er maar 1 lint meegenomen worden. De groep die als eerste een kale stok overhoudt is verloren. Als een speler in de vrijplaats van de tegenstander is doorgedrongen, is deze speler vrij, er mag dan geen leven van hem/haar worden afgepakt.

In het spel zal gezocht worden naar een bepaald evenwicht tussen aanvallers en verdedigers. Dat kun je beïnvloeden door als spelleider per groep een verdeling te maken in aanvallers en verdedigers. Nog beter is het om dat de groep zelf te laten doen.


 

 
[Spelletjes] [10 minuten] [30 minuten] [60 minuten]
[Spelletjes] [Bevers (5-7)] [DWEK (7-11)] [Scouts (11-15)]
[Spelletjes] [Voor in het bos] [Voor als het regent]
[Vorige] [Home] [Email] [Sitemap]

HTML-Versie: © 1997-2016, Scouting Programma Site
Algemene voorwaarden  Disclaimer