Om je wat meer bekend te maken met routetechnieken en het thema van dit jaar, zijn hier een aantal links en informatie vermeld waar mee je je voordeel kunt doen.

Routetechnieken

 • Strippenkaart
 • Kaart en Kompas
 • Kaart en Kompas 2
 • Kompas

  Thema

  Bokkerijders

  Het was een bende die actief is geweest van 1732 tot 1776, opererend in twee tijdspannen in geheel Zuid-Limburg. De eerste bende is actief van 1732 tot en met 1745. In totaal pleegt deze bende 150 overvallen / diefstallen. De tweede bende is actief van 1754 tot en met 1776. In de tijd dat beide bendes actief zijn, worden in Kerkrade een aantal overvallen gepleegd. De tussenbende (1749-1751) mag, omdat een aanatal leden ervan ook deel uit maken van de eerste benden, bij de Eerste bende gerekend worden. De meeste Bokkerijders worden aan de galg opgehangen. In Kerkrade staan drie galgen. Een staat te Chevremont, oostelijk van de huidige Vinkerstraat. Een ander bevind zich te Spekholzerheide en de laatste staat op de Nullanderberg.

  Het onstaan van de Bokkerijders kan verklaard worden door de reeks van oorlogen en plunderingen die het gevolg zijn van de troependoortochten en inkwartiering van de verschillende legers tijdens de afgelopen oorlogen. Het activiteitenterrein van de Bokkerijders ligt tussen de Roer en de Maas. Het onstaan van de naam is te verklaren uit het sterke bijgeloof dat de bevolking in die dagen heeft. Een verband tussen de activiteiten van de bokkerijders en het bestaan van de duivel is door de mensen snel gelegd. De bok komt in het verleden vaker voor als visualisatie van het slechte (lees: de duivel, de heks).

  In de officiele processtukken komt de naamgeving Bokkerijders overigens niet voor. Een reden waarom de groep Bokkerijders zo groot, is kan gevonden worden op de pijnbank. Daar worden namen van complicen ontfutseld aan de verdachte Bokkerijder. Als de pijn ondraaglijk wordt is hij snel geneigd namen van andere Bokkerijders te noemen, terwijl deze zich van geen kwaad bewust zijn.

  Het fenomeen van de vliegende bok komt waarschijnlijk voort uit het feit dat de Bokkerijders hun aanslagen op twee ver van elkaar liggende plaatsen in dezelfde nacht uitvoerden. Iets dat volgens de bevolking alleen dan kon gebeuren wanneer zij zich via de lucht kunnen verplaatsen.

  De beloofde links

 • Metaaldetectoren
 • Digitaal schatzoeken
 • Archeologie
 • Stichting Nederlandse Archeologie

  Copyright © 2000,2001 Teamexpeditie HIT Mook