Scouting Uotha
Scouting Uotha

Scouting Uotha organiseert al 70 jaar scoutingactiviteiten voor kinderen en jongeren uit Uden. Met een team van zo'n 40 vrijwilligers biedt wekelijkse programma's aan leden van 5 tot 18 jaar.

Historie

In 1947 begon Scouting St. Petrus als eerste Udense Scoutinggroep met een groep verkenners. Deze Scoutinggroep, verbonden aan de St. Petrus parochie, was aangesloten bij de KV (Katholieke Verkenners). In de decennia daarna werden verschillende andere groepen opgericht, waaronder Scouting De Bitswijk en de Maria Goretti Groep. Eind jaren '80 zijn deze drie groepen samengegaan onder de huidige naam Scouting Uotha Uden. De naam Uotha is afkomstig van 'Uot', de eerste bekende naam van Uden, die stamt uit de 11de eeuw. In 2017 heeft Scouting Uotha haar 70 jarig bestaan uitbundig gevierd. In 2047 zal het honderd jarig bestaan nog veel uitbundiger worden...

Uotha vandaag

Op dit moment kent Scouting Uotha iets meer dan 150 jeugdleden. Deze jeugdleden zijn op leeftijd onderverdeeld in speltakken. Scouting Uotha kent op dit moment 1 Bevergroep (5-7 jaar), 3 Welpen groepen (7-11 jaar), 2 Scoutsgroepen (11-15 jaar), 1 Explorergroep (15-18 jaar). Deze speltakken worden begeleid door vrijwillige leiding die iedere week een programma aanbiedt wat aansluit bij de interesses van de leeftijdscategorie. Jeugdleden die 18 jaar zijn geworden, kunnen leiding gaan geven aan een jongere speltak en / of lid worden van de Davy Crockett Stam (18-24 jaar) of de Jan van Brabant Stam (25 jaar en ouder). Buiten de speltakken zijn er verschillende vrijwilligers actief in ondersteunende functies, zoals gebouwbeheer, materiaalbeheer, bestuur, PR, enzovoort.

Locatie

Uden is een klein stadje met zo'n 40.000 inwoners in het oosten van Noord Brabant. Het bevindt zich in de driehoek tussen Eindhoven, `s-Hertogenbosch en Nijmegen. Het clubgebouw van Scouting Uotha is gesitueerd in het Sportpark aan de rand van Uden. Dit park is van oorsprong een oude kloostertuin en biedt tal van mogelijkheden voor scoutingactiviteiten. Het winkelcentrum van Uden is op 10 minuten loopafstand van het clubgebouw. Het busstation in dit centrum biedt regelmatige busdiensten naar bovengenoemde steden. Rond om Uden ligt iedere denkbare vorm van natuur: uitgestrekte bossen (Natuurgebied De Maashorst), mooie zandverstuivingen (Bedaf), heide, landbouwgrond, en moeras / veengrond (Natuurgebied De Grote Peel).