Zeeverkenners

Het zomerkamp is voor veel zeeverkenners het leukste evenement van het jaar. Tijdens deze tien dagen in de eerste week van de zomervakantie doe je veel grote spellen waar door het jaar geen tijd voor is. Ook kunnen speciale kamplocaties ervoor zorgen dat het kamp een grote beleving is.

Voor kampen gaan we meestal niet ver van huis, over het algemeen tussen Cuijck en Maastricht. Toch zijn er ook uitzonderingen, in 2004 zijn we op kamp geweest naar Langweer in Friesland, NaWaKa 2006 leidde ons naar Rheden (bij Arnhem) en in 2008 zijn we naar de Biesbosch geweest.

 Het kamp moet uiteraard opgebouwd worden, maar eerst moet het materiaal daarvoor naar het kamp. Gelukkig hoeft dat niet met auto's, maar is er al jaar en dag een hele oplegger beschikbaar om alles mee te nemen, en zelfs die oplegger gaat helemaal vol.  Dit doen we altijd op vrijdagavond samen met het gereedmaken van de boten. De dag erna vertrekt de vrachtwagen samen met een aantal stafleden en wilde vaarders naar de kamplocatie om het kamp op te bouwen. Zij zijn hier twee dagen mee bezig en zorgen ervoor dat iedereen een droog dak boven z'n hoofd heeft.

 

Vlaggenmast
Ook een vlaggenmast hoort bij een kamp

 

De dag erna wordt het pas echt leuk. Iedereen die niet al op het kamp is komt 's ochtends samen om nog de laatste dingen in te laden en vervolgens wordt er naar het kamp gesleept: Alle boten worden in twee rijen achter de motorsloep gehangen. De reis duurt lang, want het gaat niet snel, maar onderweg kom je allerlei dingen tegen: Je gaat door sluizen, ziet de wereld eens vanaf het water en natuurlijk kun je lekker luieren aan boord als het lekker weer is. En als je dan denkt dat er geen eind meer aan de reis komt, zie je het kampterrein liggen en de tentenbouwers wachten je op: Het kamp is echt begonnen!

Het programma van het kamp blijft een verrassing, maar vaste spelonderdelen zijn een bezoek van zeegod Neptunus, de rumtocht en een nachtspel.

 

Neptunus
Neptunus met zijn helper en nymf

 

Wel sta je nu tien dagen met hulp van de staf op eigen benen, je moet zelf koken en afwassen en je ruimt elke dag de tent en boot op.

Om de heimwee toch de kop in te kunnen drukken wordt er op donderdag een ouderavond of -middag georganiseerd. Dan kunnen je ouders het kampterrein bekijken en krijg je de kans om even van het kampterrein af te gaan en je ouders al je verhalen te vertellen.

Na tien dagen kamp wordt het kamp afgebroken en alles in de vrachtwagen gepropt en gaat het materiaal over de weg en de boten over het water weer naar huis. Thuis aangekomen betekent dit voor je ouders wassen, wassen, wassen en voor jou lang slapen. Zelfs voor de drukste jongens en meisjes is het kamp enorm vermoeiend.